Kropp, helse og seksualitet

Legevakt
Tlf. (+47) 116 117
Åpningstid: døgnåpen

Uansett hvor du er i Norge og trenger legehjelp raskt legehjelp raskt, kan du ringe det nasjonale legevaktnummeret 116 117. Da vil du komme i kontakt med den legevakten som er nærmest der du ringer fra. Er det en akutt og livstruende situasjon, må du ringe nødnummeret 113.

Fastlege
Alle med norsk personnummer har rett til fastlege. Finn ut hvem som er din fastlege og ta kontakt der ved spørsmål om sykdom.

Helsesykepleier/helsestasjon for ungdom
Du kan snakke med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Hun/han er vant til å snakke om det som kan være litt vanskelig og om ulike helsespørsmål, har taushetsplikt og kan gi resept på prevensjon om du er over 16 år. I tillegg til sex, kropp og helse, kan du også prate med helsesøster om problemer hjemme, mobbing, vennskap og trivsel.

Sex og samfunn
På Sex og samfunns chat kan du ta opp spørsmål som handler om seksualitet og seksuell helse. De som sitter på chatten er helsepersonell, og du kan være trygg på at du får gode faglige svar basert på forskning. Du er anonym på chatten og de du chatter med har taushetsplikt. Se chattens åpningstider her 

Legning og kjønnsidentitet (LHBTQ+)

Youchat
Chat anonymt om det du har på hjertet - med unge skeive frivillige. En anonym chat for unge skeive og ungdom som er usikker på sin legning.  

Ungdomstelefonen
Ungdomstelefonen er Skeiv Ungdoms telefon-, melding- og chattetjeneste. Tilbudet er til deg som trenger noen å snakke med om forelskelse, seksualitet, kjønn og identitet, aktivitetstilbud eller sikrere sex.

Pasientorganisasjonen for Kjønnsinkongruens (PKI): Pasientorganisasjonen for personer med kjønnsinkongruens (transpersoner) og deres familie og nære. Her kan du finne hjelp, gode råd og støtte rundt det å være født i feil kropp. 

Foreningen FRI: Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Her finner du nyttig og relevant informasjon om legning, kjønnsidentitet, PRIDE, skeives rettigheter, m.m. Her kan man også sende inn varsel dersom man har opplevd diskriminering eller former for hatkriminalitet på bakgrunn av legning og kjønnsidentitet. 

Skeiv Ungdom: Foreningen Fris ungdomsorganisasjon av, med og for ungdommer i LHBTQ+-miljøet og alle som støtter kampen mot diskriminering. 

Seksuelle overgrep

Overgrepsmottak
Har du vært utsatt for voldtekt eller et annet seksuelt overgrep? Kontakt overgrepsmottaket nærmest deg. Finn ditt nærmeste mottak. (Du må krysse av i boksen "overgrepsmottak" under overskriften "Type tilbud" til venstre.) Bor du langt fra et mottak, dra til nærmeste legevakt eller ring dem på 116 117. Ta kontakt så snart som mulig. For å kunne sikre spor, er det viktig at du lar være å vaske deg eller klærne du hadde på deg. Selv om det er lurt å ta raskt kontakt, skal du vite at du også kan ta kontakt om det har gått lang tid. 

Dixi
DIXI gir informasjon og støtte etter seksuelt overgrep. Familie og venner til den som har blitt utsatt for overgrep kan også få råd. Ring 22 44 40 50 eller Mobil: 930 58 070. 

Landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte
Ring døgnåpen telefon 800 57 000 for hjelp om du har blitt utsatt for seksuelle overgrep. De som svarer jobber på Incestsenteret i Vestfold, les mer her. 

Senter for seksuelt misbrukte menn
Tilbyr samtaler, selvhjelpsgrupper og hjelp til å anmeldelse overgrep. Gratis med full taushetsplikt. Se nettside. 

Politiet
Tips polititet gjennom skjema på nett eller ring dem på døgnbemannet telefon 02800. Du kan være anonym hvis du vil. Les mer om seksuelle overgrep her på ung.no.

DinUtvei
Din Utvei har kvalitetssikret informasjon og veiledning for deg som har opplevd vold og overgrep, eller som står i vanskeige relasjoner. Du kan også finne oversikt over hjelpetilbud nær deg på nettsiden deres. Mer informasjon finner du her.